Zitten jouw ogen op dezelfde hoogte? Hoe bekijk jij de wereld en hoe zie je dit terug in je lichaam?

Assymmetrie; Iedereen heeft het in meer of mindere mate, maar hoe ontstaat het eigenlijk?

 

Ik vind het leuk om mensen te kijken. En sinds ik meer weet over bewegingspatronen en het compenseren, als we ons lichaam en ons brein niet de kans hebben gegeven zich optimaal te ontwikkelen, zie ik nog meer als ik naar mensen kijk.

Alleen het gezicht herbergt al zoveel informatie. Het ene oog iets hoger, of iets meer naar voren gedraaid, of wellicht wel beide. Ons lichaam en ons brein werken samen om alles toch zo efficient mogelijk te krijgen, ook al is het niet perfect aangelegd allemaal.
Zo zou het in dit voorbeeld zo kunnen zijn, dat het ene oog iets minder goed is in op de horizon richten en kijkt het altijd net iets te laag. Het lichaam compenseert dit, door oog simpelweg iets hoger te plaatsen. Zo komt de informatie toch goed binnen, bij ons brein!

Fantastisch toch?!

 

Stress en a-symmetrie

Stress is niet goed voor ons. Stress maakt dat we minder makkelijk bewegen. Letterlijk en figuurlijk. Vaak kan je al aan de manier van lopen zien, of iemand ontspannen is, of dat de emmer bijna overloopt. Herken je dat?
Toch hebben we allemaal kleine stukjes stress in ons lichaam een plek gegeven. Na een vervelende ervaring, die niet goed verwerkt kon worden, kan je de stress in je lichaam opslaan. Precies bij de spier die meedeed in het blijven staan in deze situatie.
Erg?
Nee.
Dramatisch?
Nee.

Maar… niet optimaal. Je lijf en brein houden dit namelijk zo, totdat de stress weg is. Alleen… de situatie is allang voorbij. De stress kan losgelaten worden. Maar dit doe je niet. Je brein en je lijf weten namelijk niet dat het al klaar is.
Dit zijn allemaal onbewuste processen. Gelukkig maar, want we zouden gek worden als dit allemaal bewust zou gaan. En zo kan het dus zijn, dat je klachten gaat otnwikkelen. Lichamelijke klachten, want dat ene spiertje staat iets strakker dan zou moeten. Dat ga je compenseren. Je gaat in je lichaam proberen het op te lossen.
Maar de klachten kunnen ook op andere vlakken tevoorschijn komen. Emotioneel is de rek eruit, bijvoorbeeld. Of je voelt je grenzen nog minder dan je al deed. Je wordt onhandiger in doen en laten, of juist sociaal gezien.

 

Breinwerken en a-symmetrie

Breinwerken maakt het mogelijk de stress in je lichaam, zonder te weten waar, wanneer en hoe die is ontstaan, toch los te laten. Zo kan je je, op alle gebieden weer veel beter gaan ontwikkelen en zijn wie je was voor die spanning.
Breinwerken kan zelfs nog meer doen. Want,… soms ben je niet helemaal optimaal ‘af’. Zijn er neurale paden in je systeem die nog helemaal niet aangelegd zijn. Hoe mooi is het, dat je die met breinwerken alsnog kan aanleggen?
Net zoals ze hier in de buurt nu doen met glasvezel overal aanleggen. Straks, straks gaan we dat allemaal gebruiken en beseffen we dat het nog sneller en efficienter kon. Tot die tijd deden we het zoals het was.

 

Wil je meer weten over a-symmetrie en stress in relatie tot breinwerken? Luister dan mijn podcast. Op 7 maart 2022 heb ik er een over dit onderwerp gedeeld!