Mooi Rechtop werkt met reflexintegratie. Samen met jou probeer ik aan de beste versie van jou te werken. We gaan dan kijken naar je uitdagingen en naar jouw doelen. We kijken of er reflexen nog reageren, die eigenlijk al geïntegreerd moeten zijn.
Heel vaak speelt de ATNR nog. Dus vandaar dat deze reflex nu even in de spotlight staat!

Reflexintegratie is eigenlijk door de babybewegingen die je vroeger onbewust, dus reflexmatig, deed, alsnog te doen. Deze reflexmatige bewegingen hebben ervoor gezorgd dat jij je spieren leerde aansturen en maakte dat je zenuwbanen aanlegde. Dit werd je basis en hierop kon je allerlei voorwaarden en vaardigheden op verder bouwen!

Reflexintegratie is alsnog je basis goed neerzetten

Stel dat bij jouw de ATNR nog actief is en dus in jouw babytijd niet goed afgemaakt is. Dan loop je tegen uitdagingen aan die ik hieronder kort zal toelichten. Wij gaan dan met jouw ATNR aan de slag. Jij ligt bij mij op de massagetafel en langzaam en heel bewust doen wij de stimulus van de ATNR en de beweging die erbij hoort opnieuw. We doen dit traag en met mee of juist tegen bewegen, zodat jouw lichaam-hersensysteem de kans krijgt die neurale verbindingen aan te leggen die nog missen, of nog niet af zijn! Door dit een tijdje te herhalen zorgen we ervoor dat dit hersen-snelwegen worden. Bij zenuwen heet dit myelinisatie en dat is een beschermende eiwitlaag om de zenuwbanen heen.

Hoe herken je de ATNR?

De ANTR is een Asymmetrische Tonische Nekreflex. Dat betekent dat je linker- en je rechterlichaamshelft iets anders doen, in dit geval buigt aan de ene kant je arm en been en strekt de andere kant zich juist uit. Dit doet een baby als het hoofd draait. Dat is de stimulus. Wanneer het hoofd bewust gedraaid kan worden zie je dat een baby geluid probeert te volgen, of iets moois wat zij zien willen volgen. Hierdoor draait het hoofd en zal het lichaam reageren. Zo oefent een baby deze beweging eindeloos, totdat het ‘klaar’ is. De reflex is geïntegreerd in de daarop volgende bewegingspatronen. Wanneer het hoofd draait reageert het lichaam niet meer. Gelukkig maar!
Hieraan kan je de ATNR wel herkennen! Wanneer het hoofd draait wil het lichaam nog wel reageren! Dit kan je in het verkeer zien bij fietsers en automobilisten die over hun schouder kijken en een rukje aan het stuur geven! Zij draaien hun nek en hun lichaam moet reageren. Dat gebeurt gewoon, want de reflex is nog actief! Het MOET dus….. en dat zie je terug! Soms leren mensen die te compenseren. Zij krijgen (zeker wanneer zij moe zijn, omdat de reflex dan meer ‘op lijkt te spelen’) nekklachten, schouderklachten. Hier zetten zij zichzelf als het ware vast!
Kinderen die met enorm veel bombarie rondlopen, waar het hele lichaam mee lijkt te doen, wat er druk uitziet,…. Hier kan de ATNR ook nog spelen! Het kind hoort iets, moet omkijken, het lichaam MOET reageren en dus zwaaien de armen rond! Ook het ene been wil buigen, dus het lopen gaat ook echt even onhandig!
Mensen die schrijven met het papier verder van zich af,…. Dit kan een compensatie zijn van de ATNR.

Maar geen mens is hetzelfde, de een compenseert het zus de ander zo,… Wellicht herken je je niet in bovenstaande omschrijvingen; dan nog kan het zijn dat de ATNR speelt! Er zijn ook testen voor, die jouw behandelaar kent, maar dit zou ik persoonlijk enkel uitzoeken als je de uitdagingen zat bent!

De uitdagingen van de ATNR

In bovenstaande stonden al wat lichamelijke uitdagingen; zwaaiende armen, onhandig bewegen bij het lopen, vastzetten van nek en hoge rug. Krampachtig schrijven hoort hier ook bij. Want wanneer jij aan het schrijven bent, draai jij je hoofd een beetje, waardoor je lichaam MOET reageren. Jouw schrijfarm en schrijfhand willen helemaal strekken! Nu is het niet mogelijk goed te schrijven! Je moet immers je pen vasthouden! En je arm iets buigen zodat je lekker kan schrijven!
De ATNR is een reflex die de basis legt voor ons links-rechts systeem, zowel in ons lichaam als in ons brein. Samenwerken tussen de hersenhelften is belangrijk voor leren en ontwikkelen. Je middenlijn oversteken is een ‘hogere’ vaardigheid die zijn basis heeft in de ATNR. Bij lezen moeten je beide ogen over de middenlijn kruisen om de regel van links naar rechts te kunnen lezen. Veel kinderen zie je dit compenseren door hun hoofd te draaien, misschien trainen zij zichzelf onbewust om met één oog te lezen. Hierdoor is er minder links-rechts samenwerking nodig in de hersenen. Maar dus ook minder begrip! Het lezen zal nu wellicht wel lukken, maar het begrijpen van wat je leest; daarvoor moet de informatie toch echt in de hersenen van links naar rechts. De ATNR heeft hier als het goed is een stevige basis voor gelegd,….
Veelal zijn er uitdagingen in snel accomoderen in het kijken van dichtbij naar verder weg. Dus het overschrijven van het bord in het schrift kan lastig zijn, of het samenspelen tijdens sporten. Ballen vangen kan ook uitdagend zijn! Je hoofd beweegt immers altijd wel iets naar links of rechts en dan hebben je armen en benen die ATNR bewegingen die zij MOETEN maken! Onhandigheid hoort hier bij. Je wilt iets pakken van de tafel, je ziet iets in je ooghoek, je draait je hoofd en BAM, je arm maait alweer die beker om!

Aangeplakte bewegingen noem ik het weleens naar de kinderen toe. Als jij je nek draait, horen je armen en benen niet meer mee te doen. Die bewegingen zijn aangeplakt en die maken we met reflexintegratie weer los!

Een andere kijk met reflexintegratie

Ik ben ontzettend blij dat de kennis van reflexen en vooral reflexintegratie op mijn pad is gekomen. Ik kan nu zo anders naar uitdagingen kijken en nog beter ik kan echt werken aan de oorzaak! Het is wonderlijk hoe iedereen worstelt om alles te compenseren en dat je met een paar keer reflexintegratie al verschil merkt. Op allerlei vlakken! Dat komt omdat je hersenen meer zenuwverbindingen krijgt en dus hele gebieden, met hun eigen rol en kwaliteiten, opeens beter bereikbaar worden!

De ATNR in beeld

In dit filmpje probeer ik het een en ander nog een keer uit te leggen! Veel plezier met kijken!

Ben je nieuwsgierig geworden naar reflexen of naar de ATNR?
Wil jij weten wat reflexintegratie voor jou kan betekenen?
Neem contact met mij op! Kom naar een informatieavond of maak een afspraak!

Het lijkt me fantastisch om jou, of jouw kind, te begeleiden naar de beste versie van zichzelf!

 

Dus tot ziens!

 

Vrolijke groet,
Carolien de Koning