Eerlijk zeggen; wat leest lekkerder; gewoon een roman of een studieboek?

Ik zou graag zeggen dat ik beide net zo graag lees. En dat is misschien ook zo. Want ik ben erg nieuwsgierig en wat ik de afgelopen jaren leerde wil ik graag verbreden en verdiepen. En dat kan door zelf de boeken in te duiken.
Maar…. eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik me moeilijk kan zetten om de boeken echt in te duiken.

En ik heb redenen genoeg om het wel te doen: ik ga er zoveel van genieten als het lukt, omdat ik graag meer leer en enorm geniet als me dat lukt! Ik word daar oprecht blij van! En het maakt mijn werk nog weer beter en ook daar zullen meer mensen, maar ook ik vooral weer erg van genieten.

Maar er zijn ook redenen om het niet te doen: ik heb weinig rustige studietijd en in die tijd kan ik ook erg genieten van andere dingen. Gewoon even op de bank zitten, tv kijken, een roman lezen.

En dan kom ik weer bij die eerste vraag. Wat leest lekkerder? Nou, die roman. Daar glij ik als het war doorheen. Als een mes door de boter, zou ik haast zeggen. Soms kan ik mijn eigen woorden haast niet bijhouden.
Met studieboeken lezen gaat het anders.
Dat is als smeren met hard koude roomboter.

Er staan gewone woorden in, van dezelfde 26 letters van het bekende (naar ik hoop) alfabet. En toch is er een verschil.

Hoe komt dat?
Nou, door ons beschermingssysteem. Ons vecht-vlucht systeem.

Wat hebben vechten en vluchten met lezen te maken?

Kijk, we lezen het boek. Het is allemaal heerlijk en leuk, de ogen zijn ontspannen. Het scherpstelsysteem is relaxed. En zo lees je lekker, maar dan!

Dan gluurt het GROTE GEVAAR aan het einde van de regel.
Een woord dat we niet kennen of begrijpen. Onze hersenen voelen een klein moment van paniek en zetten ons vecht-vlucht systeem razendsnel in werking. Met alle hormonen die het systeem in werking zetten.
Dit GROTE GEVAAR willen we natuurlijk super scherp in de gaten houden. Dus ons scherpstelsysteem gaat enorm aan!
Dat scheelt 3/4 dioptrie[1]! Dus ongeveer het verschil wat ik met mijn eerste bril had….

En laten we eerlijk zijn, in studieboeken staan meer van deze spannende GROTE GEVAARLIJKE woorden, conclusies en zinswendingen. En dat maakt het lezen daar minder ontspannen.

Onze hersenen zijn niet dom. Die willen dit GROTE GEVAAR liever niet nog een keer tegen komen.
Je moet dus tegen jezelf vechten om tot lezen te komen in dat studieboek.

 

Van stress naar ontspannen lezen en leren

Begrijpend lezen, onthouden wat je leest, dat kan een opgave zijn. Soms komt er nog tijdsdruk bij, of het halen van een mooi cijfer op de toets. Die stress versterkt het vecht-vlucht systeem alleen maar meer.
Soms heeft het geen zin om te blijven praten over hoe het zou moeten, hoe je moet leren, hoe je moet ontspannen,… Soms moet je het lichaam laten weten hoe te ontspannen door het vecht-vlucht systeem uit te zetten. Dat kan met het PTSD protocol van MNRI reflexintegratie. PTSD staat voor stress na een ‘trauma’. En dat trauma kan een tsunami zijn, maar net zo goed de opgetrokken wenkbrauw van je kleuterjuf. Alles wat indruk maakt en wat je niet kan loslaten heeft een remmende werking op onze ontwikkeling.
Mooi Rechtop werkt met reflexintegratie aan de basis. Het optimaal inrichten van je neurale netwerk zodat informatie beter kan blijven hangen. Dat je moeilijke woorden makkelijker kan herkennen en onthouden, dat automatiseren beter gaat. En dit kan ik combineren met tips om beter en effectiever het leren aan te pakken. Wanneer de basis stevig is, de stress weg is dan kan het leren ook blijven hangen. Dan is het niet meer enkel praten over, wat niet landt, maar dan kan je zoon of dochter het ook gaan omzetten in handelen! Een investering voor het leven!

Meer weten over reflexintegratie en Mooi Rechtop?
Kom naar een van mijn informatieavonden in het Binnenbos te Zeist. Dan vertel ik meer over reflexintegratie, de invloed op leren. Je leert welke uitdagingen het kan geven als bepaalde reflexen nog actief zijn en hoe je dit kan herkennen. En je krijgt kleine oefeningen mee die een groot verschil kunnen maken!

Elke tweede week van de maand organiseer ik een avond. Voel je erg welkom, maar reserveer wel een plek door mij een email te sturen, dan hou ik één van de 15 plekjes voor je vrij, zodra je betaald hebt! Voor opgave of meer informatie mail naar info@mooirechtop.nl

[1] Dioptrie is de maat waarin we sterktes van lenzen weergeven