De kruisloop
De kruisloop is een oefening uit Braingym. Braingym werkt vanuit dezelfde kijk op ontwikkeling als ik met Mooi Rechtop doe. De kruisloop is een oefening die altijd kan. Waar je ook bent.
De beweging
De beweging is niet bijzonder lastig. Je brengt je armen omhoog, en brengt vervolgens om en om een hand naar de knie, die je naar de hand toebrengt.
Variaties
Je kan op deze beweging volop variaties bedenken. Bijvoorbeeld door je knie met de elleboog aan te raken. Of door je been naar achteren te brengen en achterlangs gekruist de benen aan te raken.
Is het qua evenwicht lastig, of qua coordinatie, dan begin je gewoon lekker zittend!
Je kan er ook nog bewegingen aan toe voegen! Lekker je armen tussendoor strekken. Of je benen. Of beide!
Lekker muziekje aan en bewegen maar!
Wat doet de kruisloop?
De kruisloop is een beweging met beide kanten van je lichaam. En omdat je hersenen die aansturen ook met beide hersenhelften. Je kruist de middenlijn en dat is voor sommige mensen (kinderen maar ook volwassenen) nog lastig. Dit is echter wel een voorwaarde om tot leren te kunnen komen!
Door deze oefening te doen oefen je de (kruislingse) coordinatie, stimuleer je de verbindingen van alle aansturingsgebieden in je hersenen links en rechts en dus ook de hersenbalk tussen de beide hersendelen, omdat de informatie hier overheen moet om alles goed te kunnen plannen en coordineren!
De kruisloop gebruiken bij leren
Wanneer je de beweging een beetje kan, dan kan het gebruiken bij het leren. Je kan woordjes van Frans (of welk vak dan ook) opschrijven en op de grond leggen. Bij elke stap zeg je het woordje in het Frans en de betekenis. De rijtjes van Duits (of wellicht de tafels) kan je ook zo op de grond leggen. Je loopt er SPIEKEND overheen en kruislopend lees je alles lekker voor. Wat je echt 100% zeker weet draai je om. En zo kruisloop je door tot alles omgedraaid is.
Ontspannen of juist weer kunnen concentreren
De kruisloop haalt stress van je af. Dat komt omdat bij stress de linker en rechterhersenhelft even niet zo best meer met elkaar kunnen communiceren. Bij stress is denken niet belangrijk. Vechten, vluchten of bevriezen wel! Door gekruiste bewegingen te gaan maken, moeten beide hersenhelften weer aan en kom je uit het stress-systeem.
Maar ook bijvoorbeeld als je een dipje hebt in je concentratie is bewegen goed. En gekruist bewegen is altijd beter! Jij weet nu wel waarom!
Dus,… succes ermee!
Ik heb ook een filmpje gemaakt en op mijn youtube kanaal gezet. Kijk en deel hem zoveel je wilt! Dan help je mij met mijn missie zoveel mogelijk mensen bekend maken met een andere kijk op (leer)uitdagingen en de waardevolle aanpak van uitdagingen bij de basis met reflexintegratie!