In deze serie bespreek ik mijn kijk op leren lezen. Ik hou van lezen, maar niet elk kind vindt lezen even leuk. En dat is prima. Toch is goed leren lezen en dan later begrijpen wat je leest, belangrijk voor een fijne schoolcarrière.
En als het lezen lekker gaat, maakt dit de schooldag echt leuker!
De eerste keer sprak ik over oogvolgbewegingen in dit blog. De vorige keer sprak ik over oogsamenwerking en richten, lees dit hier. Dit keer zal ik het voor de laatste keer over de ogen en de relatie met leren lezen hebben, tenminste, dat denk ik nu!
Dit keer gaat het over oogdominantie.
Dominantie
Waarschijnlijk weet jij heel goed, welke hand van jou dominant is. Jouw dominante hand is de hand waarmee je schrijft. Waarmee je gooit en je tandenpoetst. Dit is je voorkeurshand.
Wanneer je voetbalt heb je waarschijnlijk ook een voorkeursbeen.
Wat je wellicht niet weet, is dat je ook een voorkeursoog hebt! Ja! Serieus!
Een voorkeursoog!
Je voorkeursoog is bepalend in je werk- en leesrichting. Wanneer je linkeroog dominant is, wil je graag van achteren naar voren werken.
Dus je wil het liefste achterin je schrift beginnen met schrijven. Je bladert een boek van achteren naar voren.
Leuk om dat eens te observeren!
Deze kinderen slaan vaak bladzijdes over in hun schrift, of werken opeens midden in hun schrift.
De behoefte die zij voelen kon die dag niet onderdrukt worden. Het is dus geen onWIL, maar onMACHT.
Elke dag, elke zin, elk woord vooraan beginnen gaat tegen al hun gevoel in!
Je voorkeursoog bepaalt ook waar je wilt beginnen met lezen. Wanneer je linkeroog dominant is, wil je graag rechts beginnen en dan naar links toe werken. En dat is knap lastig! Want in de westerse wereld werken we juist van links naar rechts.
Deze kinderen hebben daarom moeite met werken langs de kantlijn. Vaak beginnen ze keurig rechtsboven aan de kantlijn, hoewel hun hele hebben en houden feitelijk liever linksboven wilde beginnen. De regel eronder lukt ook nog wel, maar dan…. De taak vraagt veel, de concentratie om het goed te doen is er, maar langzaam wordt het gevecht om tegen de eigen natuur in te gaan te groot. Langzaamaan verschuift de kantlijn steeds een beetje meer naar links…..
Uitdagingen met lezen
Kinderen die uitdagingen hebben met leren lezen zouden een linker voorkeursoog kunnen hebben.
Zij hebben moeite met bepaalde letters en waar die naar toe moet,…
Zij hebben veel omkeringen in hun werk en in het lezen (ei-ie), maar ook met getallen. En lezen en schrijven is voor hen echt vermoeiend! Telkens tegen de stroom in werken, als het ware!
Er schijnen zelfs mensen te zijn die in het Arabisch vloeiend kunnen lezen (waar van rechts naar links wordt gewerkt) en een dyslexie-verklaring hebben voor het Nederlands. Ik vermoed dat hun dominante oog hun linkeroog is.
Begrijpen
Ik vind het belangrijk dat kinderen begrijpen hoe het komt dat iets lastig voor hen is.
En door de oorzaak te weten, ook te begrijpen welke oefeningen helpend kunnen zijn! En in het geval van een voorkeursoog dat links is, is veel leeskilometers maken vaak niet helpend! Een oogoefening, dus iets heel anders, kan maken dat het lezen vooruit gaat!
Ooggymnastiek
Ooggymnastiek is helpend, maar het lijf beter laten samenwerken met links en rechts kan ook de oogsamenwerking en de dominantievoorkeur beïnvloeden. Het is wel fijn bij dominantie hier vroeg in de ontwikkeling bij te zijn. Anders gaan we aan de slag om te leren met de nadelen van de voorkeur om te gaan.
Herken je dit?
Begint je kind graag achterin het boek?
Zie je de kantlijn steeds meer naar rechts verschuiven?
Zijn getallen en woorden altijd lastig op te schrijven; veel omkeringen?
Moeite heeft de volgende regel te vinden?
Woorden overslaat of juist dubbelleest?
Lees dan verder vooral ook mijn vorige blog.
Of deze.
Herken je de weerstand in het lezen, de weinige vooruitgang en/of het niet kunnen onthouden?
Kom dan langs om samen te checken hoe de oogmotoriek is!