De middenlijn is een denkbeeldige lijn in je lichaam. Die gaat eigenlijk over je neus, via je navel en eindigt tussen je beide voeten. Het deelt je lichaam eigenlijk in links en rechts.

Je hersenen hebben ook een links en rechts. Elke hersenhelft heeft zo zijn eigen kwaliteiten en kerntaken. Maar beiden sturen je lichaam aan. De linkerhersenhelft stuurt je rechterlichaamshelft aan. En je rechterhersenhelft stuurt je linkerlichaamshelft aan. Raar maar waar!
Waarom dit zo is, is mij na alle modules die ik gevolgd heb om mijn verder in mijn andere kijk te scholen nog steeds onduidelijk. Maar het is een feit.

Bewegen is coördineren en dat vraagt een goede samenwerking van links en rechts!

Wanneer je gaat kruipen beweegt niet alleen links of rechts. Het bewegen is een zorgvuldig op elkaar afgestemd afwisselend bewegingspatroon waar links en rechts dezelfde stappen door lopen, net na elkaar. Dat vraagt een goede planning en een goede coordinatie! Wanneer jouw hersenen de informatie goed met elkaar kunnen delen en uitwisselen, zullen zij in staat zijn je te laten kruipen zonder dat je met je neus op de vloer landt, omdat je been al naar voren ging, maar je nog niet op je hand kon steunen!

Slechte samenwerking linker- en rechterhersenhelft….?

Wanneer er sprake is van een slechte samenwerking tussen de hersenen is het lastig de armen en benen goed aan te sturen. Informatie waar een arm is, in welke hoek en in welke mate hier nog gewicht op steunt,… dat moet allemaal goed doorkomen. Het tempo van bewegen, het moment van het inzetten van de beweging is allemaal hiervan afhankelijk.

Denk je eens in dat het een spel is zoals je die wel in ‘Wie is de Mol?’ ziet. Stel je voor dat er nu 4 kamers zijn, met walkie talkies. Iedere kamer heeft een beeldscherm waarop zijn arm of been te zien is. Nu moet je deze benen en armen aan gaan sturen en daarmee zorgen dat je van A naar B komt, zonder onderuit te gaan of te vallen! Dan moet je weten of je been al kan,… Of de andere kant al klaar is,…. Dat betekent communiceren en afstemmen! Met 4 walkie talkies en zonder visuele informatie van de anderen zal dit een uitdaging zijn!
Wanneer jouw linker- en rechterhersenhelft niet goed kunnen samenwerken zal het op dit ‘spel’ lijken!

Hersenbalk of Corpus Callossum snelweg

Wanneer jij een goede samenwerking hebt tussen beide hersenhelften dan heb je als het ware een snelweg liggen tussen de beide hersenhelften. Die snelweg is de hersenbalk. Hier kan veel informatie over en weer, zonder in de file te komen! Het gaat lekker snel! Van voor naar achter, van links naar rechts! En die snelweg in die hersenbalk maak je door als baby veel te bewegen. Onder andere door de ATNR en ook door tijgeren en kruipen! En…. door het kunnen overkruisen van je middenlijn!

Wanneer heb je moeite met het overkruisen van je middenlijn?

Veel mensen hebben moeite om deze middenlijn te overkruisen. Zij compenseren dit op allerlei verschillende manieren. Met schrijven gaan ze bijvoorbeeld het papier erg aan een kant leggen, zodat de schrijfarm niet over de middenlijn heen hoeft.
Materiaal wordt doorgegeven van de ene hand naar de andere, in plaats dat de arm voor het eigen lichaam langs gaat!

Welke uitdagingen horen bij moeite met de middenlijn overkruisen?

Veel leeruitdagingen hebben te maken met onvoldoende geintegreerde reflexen. De reflexen bouwen aan de basis. Jouw basis. Hierna kunnen vele vaardigheden uitgebouwd worden wat uiteindelijk zorgt dat je de middenlijn kan overkruisen. En dat je, als je uiteindelijke doel, kan leren! Omdat je brein optimaal is ingericht!

De middenlijn overkruisen doen je ogen ook, met lezen bijvoorbeeld. Je kan je voorstellen dat dit een uitdaging wordt!
Informatie onthouden en weer teruggeven vraagt ook veel heen- en weer verkeer tussen de beide hersenhelften! Dus ook hier zullen waarschijnlijk uitdagingen zijn!
Gecombineerde en meer complexere vaardigheden zullen lastiger zijn!
Kortom…. het loont de moeite dit te oefenen!

Mooi Rechtop pakt uitdagingen bij de oorzaak in de basis aan

Bij Mooi Rechtop werk ik met reflexintegratie. Ik zorg dat de basis waar je alles op voortbouwt beter komt te staan, zodat de verdere ontwikkelingen makkelijker gaan.

Elke maand geef ik informatieavonden. Klik hier voor meer informatie.

En hier is een filmpje met oefeningen te vinden!

Veel succes!