Slapen. Het is een vaardigheid die ons leven heel prettig maakt. Slapen is belangrijk om je lekker in je vel te voelen, maar ook om gezond te blijven. Maar slapen lukt niet iedereen even goed. Niet geïntegreerde reflexen kunnen hier ook een oorzaak van zijn!
Iedereen verschilt ook met slapen!
Wanneer je kleine kinderen ziet slapen, kan je soms jaloers worden! Wat heerlijk! Een paar uur later hoop jij ook lekker weg te dromen, maar niet iedereen lukt dit even goed. Waar de een slaapt als het hoofd het kussen raakt, kan de ander uren bezig zijn in slaap te komen. Ook doorslapen gaat zeer verschillend. De een is niet wakker te krijgen, tot het spreekwoordelijke kanon wat afgeschoten moet worden, de ander is van elk zuchtje wind weer klaarwakker.
Slaapmodus
In onze slaap is het belangrijk dat we niet op alle zintuigelijke prikkels reageren. Behalve als deze echt gevaarlijk zijn. In onze hersenen hebben we hier een belangrijk filter voor, het RAS. Dit filter maakt dat we overdag alert kunnen reageren als het nodig is en de rest zoals de stoel onder je billen wordt gewoon genegeerd. ’s Nachts is dit filter in een andere stand. Slaapmodus noemen we dat hier thuis. Soms willen ze hier maar alert en ‘aan’ blijven staan, maar meestal is de slaapmodus snel gevonden.
De rol van de ATNR
De ‘slaapreflex’ is de abdominal. Dit is eigenlijk het spiegelbeeld van de ATNR.[1] Bij de ATNR gaat je filter op ‘alert en opletten’. Bij de abdominal gaat ditzelfde filter in standje ‘enkel reageren op mogelijk gevaar’. Bij de ATNR strekt het lichaam zich naar de kant waar het gezicht naar kijkt. Bij de abdominal buigen armen en benen juist aan de kant waar het naar kijkt. Ga maar eens opletten hoe jij in je bed ligt als je lekker slaapt. Meestal heb je het been en de arm gebogen, half op je zij, of op je buik of rug. En die kant ‘kijk’ je ook op.
Reflexen in de knoop
Lukt het slapen niet goed, zorg dan in elk geval dat je in de abdominal manier ligt, zo geef je je hersenen in elk geval het signaal dat je in de ‘slaapmodus’ wilt. Het kan zijn dat je ATNR en de Abdominal een beetje in elkaar verstrikt zijn geraakt. Reflexintegratie kan hierbij helpen. Reflexintegratie kan ook het RAS ontwikkelen, zodat het beter wordt in filteren van al die prikkels en daar kan je ’s nachts zeker van profiteren.
Voor een fijn en ontspannen leven is een goede nachtrust belangrijk. Is dit een uitdaging voor jou? Bouw dan aan een betere neurale basis met reflexintegratie! Welterusten!
[1] Asymmetrische Tonische Nek Reflex