Jij hebt een vol hoofd. Het gaat hier maar door.

Je voelt alles. Alles komt binnen.


Etiketten en labels van kleren, of naden van je sokken. Het stoort je. Je blijft het voelen.


herken je jezelf hierin? Lees dan door, want in dit artikel leg ik je uit dat mogelijk je RAS teveel hooi op zijn vork neemt. En hoe reflexintegratie hierbij kan helpen!

RAS patat?
RAS; niet ras patat maar het filter in ons brein. Het filtert alle duizenden prikkels die telkens weer binnenkomen. Want alle zintuigen werken de hele dag door en geven van alles continue door! Een oneindige stroom aan informatie die onze hersenen binnenstromen. RAS staat voor reticulair activatiesysteem. Dit RAS zit in een net die samen jouw alertheid regelt. Dus je RAS zorgt ervoor ‘wakker’ bent.

Gratis!
Stel je voor dat je bij een lezing zit. Het duurt al lang. Te lang eigenlijk. En eerlijk gezegd is het ook niet zo interessant. Het is net te warm en je hebt eerlijk gezegd ook niet zo best geslapen. Je bent niet helemaal aan het opletten. Je hoort alles nog wel, maar je neemt het niet meer echt op. Je zit ook iets meer in elkaar gezakt. En dan, hoor je opeens, in die stroom van woorden die vanaf het podium jouw kant op komt het woord GRATIS! Je schrikt op. Je bent meteen ‘AAN’. Ook zit je opeens veel rechterop. Je wilt weten wat er gratis is.
Fijn! Gefelicitieerd! Je RAS werkt uitstekend! Uit alle sensorische informatie heeft hij het woord ‘GRATIS’ eruit gefilterd! En jij bent weer alert!

Filteren
Het RAS heeft als functie te filteren. En over het algemeen filtert het RAS erg veel eruit. Want het is onbelangrijk. Stel je bent je aan het aankleden en bedenkt dat deze broek een beetje raar voelt. Je draait de pijpen wat anders. Je doet je riem wat minder strak. En tegen de tijd dat je aan tafel zit te ontbijten voel je het niet meer. Het is nog steeds dezelfde broek. Hij zit nog hetzelfde. Maar je bent eraan gewend geraakt, zeggen we. Dat is te danken aan je RAS. Je RAS heeft het opgemerkt dat het anders was, maar het anders bleef hetzelfde en daaruit werd geconcludeerd in samenwerking met de hersenen dat het ongevaarlijk was, niet pijnlijk, slechts anders. En er werd besloten deze prikkel verder te filteren.

Irritante prikkel
Nu heb ik één broek, waar iets hards in de stof zit. Op één plekje. Elke keer als ik de broek opnieuw aandoe, ben ik dat vergeten. Dit blijf ik de hele dag voelen als ik beweeg, omdat het een pijnprikkel is. Mijn RAS heeft besloten dat het belangrijk is.
Er zijn veel mensen die last hebben van labels in hun kleren, of naden van sokken. En dan niet even, of als de sok niet goed aangetrokken is, maar altijd. Je zou kunnen zeggen dat hun RAS niet in staat is dit in samenwerking met de hersenen te filteren als onbelangrijk. Deze mensen worden overgevoelig genoemd. En terecht. Zij voelen meer, langer, heftiger.

En dan? Reflexintegratie!
Met reflexintegratie is het mogelijk de zenuwverbindingen door het RAS en van het RAS naar de rest van de hersenen te verbeteren. Gevoeligheid kan hierdoor verminderen.

Door te werken aan tactiele verwerking kan je ook zenuwverbindingen verbeteren. Je kan je voorstellen dat je iets onrustig wordt van teveel informatie die het RAS blijft doorgeven. Dat je hoofd er vol van raakt!

Dus je RAS is echt belangrijk!