Reflexintegratie is op maat werken. Ik kijk naar wat er bij jou of jouw zoon of dochter nodig is.
(Om het lezen te vergemakkelijken heb ik het verder over jou.)

Wat er nodig is, dat hangt van veel af:
Wat is het doel?
Wat is de uitdaging?
Hoe is de ontwikkeling gegaan vanaf het leven in de baarmoeder tot nu?
Hoe was de babytijd; wat ging goed, wat was opvallend?

Zo gaan we met een vragenlijst die je van te voren ontvangt eigenlijk elke fase door.

Wat is het plan van aanpak vervolgens?

Alle informatie die je met mij deelt, zie ik als een soort wegwijzers. Reflexintegratie is geen vastomlijnd stappenplan. Door alle informatie, de uitdagingen waar je tegenaan loopt en de doelen heb ik een indicatie waar ik het beste mee kan beginnen.

Jij komt nu bij mij binnen in mijn kantoor in mijn achtertuin. Je hebt lekkere (zachte) kleren aan. Het liefst de armen en benen bedekt. We praten over waarom je bij me bent en overleggen hoe we het aan gaan pakken. Deze eerste keer leg ik altijd uit wat reflexintegratie is, vooral bij kinderen vind ik het belangrijk dat ze begrijpen dat alles goed is! En dat we de hersenen handiger gaan in richten.

En nu ga ik beginnen. Het begint bij een bewegingsanalyse die ik heb gemaakt met de wegwijzers. Zo krijg ik vanuit je lichaam feedback of ik aan de juiste reflexen denk.
Soms testen we ook de samenwerking van de ogen met de hersenen nog. Dit maakt ook goed visueel wat maakt dat er uitdagingen zijn!


Het kan zijn dat ik juist begin met een protocol van reflexintegratie. Dat kan dan bijvoorbeeld het protocol Tactiel zijn omdat dit erg gericht is om je beter te laten
voelen. Elke keer raak ik je op een manier aan die je bewust voelen sterk verbetert omdat het je tactiele systeem enorm stimuleert. Dit tactiele systeem staat aan de basis van ons zijn, omdat dit het eerste is wat we als baby in de baarmoeder al hadden en ook uit dezelfde stamcel komt als het zenuwstelsel.

Het kan ook zijn dat ik voor een ander protocol kies. Of ik test gewoon enkele reflexen en ga hiermee aan de slag. Als er sprake is van enige gespannenheid is het belangrijk eerst vertrouwen te winnen. Dus het werken gaat altijd in overleg.

Sommigen vinden het fijn dat ik aan de voeten begin, wat een mooie start is. Je voeten zijn in het dagelijks leven immers je basis! En hoe steviger je die hebt, hoe steviger je staat, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar soms zijn de voeten erg gevoelig en daarom kan het juist bedreigend zijn om aan de voeten te zitten in het begin. Dan kunnen we kiezen voor de handen, of juist de rug.
We werken samen. Jij moet je veilig voelen, anders kan je niet gaan groeien. Dus veiligheid en je fijn voelen is een belangrijke voorwaarde!

Reflexintegratie is geen quick fix

Werken met reflexintegratie is geen quick fix. Oefeningen die ‘aanslaan’ of als erg prettig worden ervaren, of juist iets wat erg veel aandacht nodig heeft, krijg je mee als huiswerk. Ouders of verzorgers die mee zijn leer ik de techniek aan, zodat het thuis herhaald kan worden. Huiswerk doen is geen must! Het is hoe dan ook belangrijk dat de huiswerk tijd prettig is, omdat je met weerstand niet bereikt wat je wil bereiken.

In praktijk komen de meeste klanten 1x in de 3/4 weken een uur langs. Wanneer er thuis verder gewerkt wordt, kunnen er toch al snel grote stappen in de ontwikkeling te zien zijn. Meestal wordt het doel na 10 sessies als behaald ervaren.
Wanneer thuis oefenen niet mogelijk is, wordt er ook gekozen voor elke week langskomen. Of voor langere sessies elke keer.

Volwassenen kiezen voor langere sessies en dan 1x per maand, zodat het systeem tijd krijgt alles te verwerken. Maar iemand die graag door wil pakken, kan juist weer de voorkeur hebben voor elke week of zelfs meerdere keren per week.

Er is geen goed of fout. Het gaat in overleg en wat voor jou goed voelt! En dat kan je elke keer weer aanpassen!

Kortom, kom het ervaren!

Het mooie is, je bent er zelf bij. Jij geeft aan wat je prettig vindt, waar je behoefte aan hebt.
En verder? Lig je gewoon op de massagetafel en ontvang je.
Je beweegt mee en soms, als ik het vraag, beweeg je een beetje tegen.
Vergis je niet; je kan er enorm moe van worden! Ook al lijk je weinig te doen!
Want je stimuleert je hersenen en de aanmaak van nieuwe verbindingen!


Ga je mee op deze bijzondere reis? Maak dan snel een
afspraak!

Bij Mooi Rechtop is iedereen met elke uitdaging welkom.
Jij wilt op een andere manier aan de uitdaging werken, dan ben je bij Mooi Rechtop op het juiste adres.
Hier zijn alle (leer)uitdagingen welkom.

Ik werk anders en kijk anders naar uitdagingen.
Verder kan je bij Mooi Rechtop ook Leren Leren. En dat is een vaardigheid die het einde van de basisschool, de middelbare school en al het leren (daarna) gewoon leuk maakt! Ook bij het leren leren werk ik anders, omdat ik anders naar uitdagingen kijk. Dat zal ik uitleggen.

Het is soms lastig om te begrijpen waarom het niet allemaal lukt, op school, met leren. Natuurlijk kan je goed blijven oefenen, maar soms is het fijn om te weten of er wellicht iets is, wat het leren lastiger maakt. Dat er een oorzaak is die aangepakt kan worden.

Mooi Rechtop kijkt anders. Mogelijk werken de ogen niet goed samen, of storen de reflexen.
Wellicht is er sprake van een dominantiepatroon wat het leren lastig maakt.
Dit kan allemaal uitgezocht en in kaart gebracht worden. Zo krijg je duidelijk waar je sterke punten liggen, waar ontwikkelpunten liggen en wat je kan doen om het leren makkelijker te maken.

Leren leren combineer ik met reflexintegratie. Reflexintegratie is het opnieuw installeren van je hersenen. Net als dat je bij je computer soms programma’s opnieuw installeert, zodat de fouten het proces niet meer storen, zo zorg ik dat de ‘programma’s’ in je hersenen beter geïnstalleerd worden.
Zo kan het zijn dat je bij Mooi Rechtop gevraagd wordt het ‘kruip’programma weer te doen, met begeleiding. Dit is reflexintegratie in een hele kleine notedop!