Mooi Rechtop werkt met verschillende reflexintegratie protocollen, gericht op de primaire reflexen.
Elk protocol heeft zijn eigen aandachtspunten en mogelijke effecten. Toch is iedereen uniek en ook de uitwerkingen zijn daarom bij iedereen anders. Het is goed intuïtief voor een protocol te kiezen, of wellicht vind je het fijner als we samen kijken wat het beste bij jou past.

In praktijk doe ik intuitief onderdelen van de protocollen.

Hieronder beschrijf ik kort de verschillende werkwijzen of protocollaire onderdelen. Zodat je een beetje kan bevatten wat het inhoud.


Ik werk bij Mooi Rechtop met reflexintegratie van Dr Masgutova (
MNRI) en RMT.

Tactiel; voelen en prikkelverwerking

Als baby is voelen eigenlijk een van de eerste ‘vaardigheden’. Warmte voelen, beweging voelen, wrijving voelen. Dit begint al in de baarmoeder! Tactiele informatie neemt daarom een groot deel in van het motorische gedeelte in de hersenen.

Je veilig voelen is een eerste vereiste om stress los te kunnen laten. Door het protocol van Tactiele reflexintegratie te ondergaan zul je ontspannen. Mogelijk voel je waar in je lijf spanning zit. Misschien voel je dat je anders staat. Bij iedereen is het effect anders. Wellicht voel je eerst niets, maar zal er na een tweede behandeling opeens veel voor je veranderen.

Zintuigelijke uitdagingen, prikkelgevoeligheid, gevoeligheden voor bijvoorbeeld kleding en etiketten, weinig besef van morsen en slordig eten, maar ook een disharmonisch intelligentieprofiel; het zal vooruitgaan of meer in evenwicht komen door te werken met het protocol Tactiel.

Het is een prettige manier om te ervaren wat je lijf nog te leren heeft en wat je fijn vindt. In veel gevallen zal het advies daarom zijn hier mee te starten.

PTSD; het stress protocol

Werken met dit protocol is op een non-verbale manier je lichaam laten weten dat de stress-periode voorbij is en je weer ontspannen verder kan. Soms is het goed het totale PTSD protocol te doen, maar ook gewoon een keuze voor een bepaald onderdeel kan veel effect hebben. Het mooie hierbij is dat de (bewuste of onbewuste) angst niet besproken hoeft te worden. Het verwerken gebeurt zonder praten, wat overigens wel mag, mocht hier behoefte aan zijn.

PTSD is de Engelstalige afkorting voor PTTS. Het Posttraumatische-stressstoornis. Het gaat over hoe je stress ervaren hebt en hebt kunnen loslaten. Het PTSD protocol is voor iedereen die zich belemmerd voelt door angst of andere negatieve emoties. Grote angsten of kleine angsten. Bewuste of onbewuste.
Als je het gevoel hebt dat er een rem aan staat als het ware is dit een protocol die bij jouw past!

Het is een protocol van reflexintegratie die je lijf en vooral je brein laat weten dat het veilig is; dat het gevaar geweken is. Jouw lijf en brein hebben op dat moment van stress super goed gehandeld. Zij hebben ervoor gezorgd dat je in veiligheid gekomen bent. Maar het is klaar. De ontspanning mag weer terug komen. Daar gaat het PTSD protocol over.

Cognitief weet je vaak wel dat het gevaar over is, maar je brein blijft op stand ‘alert’ staan en daardoor reageer je onbewust anders. In die situatie is deze vorm van reflexintegratie effectief, zodat je de kans hebt weer zo te reageren dat het jouw ontwikkeling niet langer remt.

In veel gevallen is het fijn als er een vertrouwensrelatie is, wanneer je kiest voor het PTSD protocol. Ook is het mogelijk om met kleine doelen te beginnen, zodat de vertrouwensrelatie kan groeien en ook het vertrouwen in deze prachtige werkvorm!

Archetypes

Archetypische bewegingen zijn onze oerbewegingen. Het zijn bewegingen die in onze ontwikkeling opgaan in meer complexe bewegingen. Wanneer de archetypische bewegingen niet goed ontwikkeld zijn, kunnen ze niet de motor worden die alle bewegingen op een positieve manier beïnvloeden. Het wordt een soort rem.

Het maakt het vinden van balans (onbewust) ingewikkelder, de links-rechts ontwikkeling meer uitdagend, maar ook je emotionele ontwikkeling kan geremd worden doordat de archetypische bewegingen niet goed opgenomen zijn in de complexere bewegingen.


Wanneer je kiest voor begeleiding bij Mooi Rechtop kan het zo zijn dat we beginnen bij Archetypische bewegingen.

Neurostructural

Neurostructural bestaat uit een protocol die je laat voelen waar de balans weg is en hoe deze weer terug kan komen. Ook hier kunnen de onderdelen apart toegepast worden.

In het leven gaat het eigenlijk om het vinden van de juiste balans. Balans tussen inspannen en ontspannen. Balans in je lichaam, tussen bewegen en rust. Heel vaak is er onbewuste onbalans die we corrigeren. Compenseren.


Ergens is ooit iets gebeurd, of wordt dit al generaties als disbalans in families doorgeven.


Na stress (bijvoorbeeld na bijna vallen) kan je lichaam een spier net iets meer aanspannen (en dit zo houden). Nu is er sprake van een nieuwe balans in spannen en ontspannen. Het is echter niet de gewenste balans. Door ontspanning te brengen op deze plekken in je lichaam komt er weer de normale balans. Je lijf en brein leren weer hoe de spanning en ontspanning in die spiergroep hoort te zijn en kunnen dit vaak direct weer blijvend toepassen.


Het compenseren en corrigeren is niet meer nodig. Pijn kan wegtrekken. Energie die nodig was om te kunnen functioneren blijft over voor andere dingen!

Proprioceptie; hoe en waar bevindt mijn lichaam zich ten opzichte van mijzelf?

Wanneer luisteren, onthouden, multitasken lastig is, wanneer je altijd moet bewegen om te kunnen luisteren, wanneer je zintuiglijke verwerking lastig is en je erg vermoeid raakt; dan kan werken aan jouw proprioceptie helpend zijn.

Als je op je stoel zit, weet je, ondanks dat het onder de tafel verstopt zit, waar je voeten zijn, hoe jij je benen houdt. Dit weet je onbewust en hier ben je ook niet mee bezig. Toch kan het zijn dat een deel van jouw brein hier wel continue mee bezig is, omdat jouw proprioceptie niet goed ontwikkeld is. Dit geeft uitdagingen in kijken, horen en bewegen, in balans.
Alles kost je meer moeite en de verwerking van informatie kan trager gaan. Automatiseren gaat minder goed. Onthouden van wat je hoort is lastig, omdat je zo druk was met goed blijven zitten….

RMT

RMT gebruikt naast de reflexbewegingspatronen ook ritmische bewegingen die het lijf-brein eigenlijk klaar ‘drillen’ om het fundament op te bouwen. Soms is meer niet nodig; als de ondergrond goed is, blijft het fundament opeens wel goed staan! Alsof het soms alleen nodig is de zaak een beetje op te schudden.
Vaak zijn RMT oefeningen erg goed geschikt om thuis te herhalen, bijvoorbeeld zelf, of als ouder bij je kind. Het wordt als ontspannen ervaren. En het is vaak makkelijk te onthouden als huiswerk.

RMT staat voor Rythmical Movement Training; deze werkwijze is erg geschikt voor jonge kinderen, om thuis zelf te herhalen en verder ter ondersteuning bij andere manieren; zeker ook omdat het ontspannend werkt.
RMT gaat uit van dezelfde fundamenten als MNRI en is daardoor uitstekend onderling uit te wisselen en vooral een enorme verrijking voor het werken in de praktijk.

QRI

QRI is Quantum Reflex Integratie. Het werkt met een laser. Deze kan ondersteunend worden ingezet.

Nieuwsgierig? Lees vooral verder. Er zijn vele leuke boeken over reflexen, ook in het Nederlands. Die mag je bij mij komen lenen. Verder heb ik blogs en video’s op mijn site en veel op Facebook en LinkedIn. Maar kijk vooral ook op deze sites:

https://masgutovamethod.com

https://www.masgutovamethode.nl

www.cnls.nl

https://www.rmtinederland.nl

https://www.rhythmicmovement.org